میز نفت - زنگنه، ذرع نکرده پاره کرد؛ پس از یک سال از وزارت ژنرال، ثابت شد وزیر نفت از ابتدا بهدنبال سرباز صفرهایی است که تنها تمکین کنند و هیچ چیز از نفت ندانند.
تنها ۳۱% ظرفیت پالایش هند مربوط به شرکت نفت هند است و ۶۹% دیگر متعلق به شرکتهای رلیانس، بهارات، هندوستان، چِنای، اِسار، کوچی، مانگالور و نومالیگار است.
... رقم هر چه بزرگتر، قابلیت پذیرشش بیشتر. زنگنه برای همراه کردن بهارستان با نله فکری خود میگوید به ازای هرسال تاخیر از هر طرح پارس جنوبی، 5 میلیارد دلار ضرر به کشور وارد میشود.
وحید حاجیپور| چند هفته پیش بود که وزارت خزانهداری آمریکا چند شرکت و فرد را در فهرست جدید تحریمهای خود قرار داد؛ در این فهرست جدید از رستم قاسمی گرفته تا فرزند وی و علی قصیر- فرزند احمد قصیر- دیده میشود که به دلیل دور زدن تحریمهای نفتی در این لیست قرار گرفتهاند....
پتروپارس از همان ابتدا موردعلاقه وزیر نفت و سوگلیاش بوده است، شرکتی که خودش ایجاد کرد و برعکس پتروایران که به حدی در نگاهش ناچیز است که سلبعلی کریمی را به ریاست هیئتمدیره آن منصوب میکند.
شاید زنگنه زمانی احساس خطر کرد که چندی پیش از ورود رئیسی به قوه قضائیه، برخی مدیران وی به دیدار رئیسی رفته بودند. او میداند رئیسی بیش از همه به دنبال محاکمه مقصران کرسنت است و در مبارزه با فساد با هیچ احدی تعارف ندارد.
نه وزیر نفت، نه معاون بینالملل او و نه مدیرعامل شرکت ملی گاز، هیچکدام علاقهای به پذیرش اشتباه بزرگ سال 92 را ندارند و امروز که مذاکره تبدیل به یک اپیدمی مدیریتی در ایران شده، سعی میکنند سوار بر این موج از پذیرش قصور بگریزند.
افرادی که با سلاح کمری فعالان اقتصادی را تهدید میکردند، ماهها در بازداشت همه نهادهای اطلاعاتی بودند و پروندهشان در دادگاهها در حال رسیدگی است این روزها صدای بلندتری دارند.
همانگونه که وزارت نفت در جریان تدوین و تصویب اساسنامه شرکت ملی نفت خود را کنار کشید، این بار هم به صورت چراغ خاموش ایدههای خود را زیر اساسنامه شرکت ملی گاز زیرنویس میکند ولی هیچگونه مسئولیتی را برای تدوین آن برای خود نمیبنید.
میز نفت| فرشید فرحناکیان: وکیل دادگستری و پژوهشگر دکترای حقوق نفت و گاز در یادداشتی نوشت:
دولتها باید بتوانند هم مشروعیت خود را حفظ کنند و هم مشروعیتیابی کنند، یعنی بر دو بحران مشروعیت (Legitimacy Crisis) و بحران مشروعیتیابی (Legitimation Crisis) فائق آیند. ...
داستانسراييها و ربط دادن پروندهها به يكديگر بدون اشراف به اصل ماجرا از يك سو و مخفي نگهداشتن فسادهاي بزرگتر از سوي ديگر، بازي رسانهاي است كه ذينفعان در پيش گرفتهاند تا اصل ماجرا مخفي بماند.
وحید حاجیپور | بورس نفت، شکست خورده است؛ نسخهای که برای دور زدن تحریمها پیچانده شده بود به حالت احتضار درآمده است ولی عدهای نمیخواهند باور کنند کار بورس نفت تمام شده است، برایش نسخههای اصلاحی پیشنهاد میدهند و معتقدند باید تخفیف بیشتری برای محمولههای نفتی ...
در صورت انتقال داراییهای مخزن پارس جنوبی به عنوان بزرگترین و سایر مخازن گازی کشور به شرکت ملی گاز، داراییها کشور در بخش نفت و گاز به دو قسمت تقسیم شده و موجب کاهش مزیت رقابی شرکت ملی نفت در فضای بینالمللی می شود.
بزرگترین معضل حاکمیت 6 ساله در وزارت نفت، خودبزرگ بینی با بهرهگیری از مدلهای قدیمی مدیریتی و به اصطلاح استراتژیکی است که چیزی جز تضییع منافع ملی برای کشور نداشته و فرصتها را یک به یک به کشورهای رقیب واگذار کرده است.
یکی دیگر از راهکارها تهاتر سهام پالایشگاههای هند با بدهی نفتی این کشور بود که با انصراف ایران، روسنفت جایگزین ایران شد و امروز به یکی از بازیگران اصلی پالایشی در هندوستان تبدیل شده است.
خاطرتان است که بر سر قراردادهای IPC در حال فریب بیت رهبری بودید که با هوشمندی رهبری و سخنرانی روشنگرانه ایشان، همهچیز نقش بر آب شد؟ این بار هم قصد فریب رهبر انقلاب را داشتید؟
دفاعی که وکیلزاده از کارت سوخت میکند، تنها بخشی از استدلالهای منتقدان حذف کارت سوخت بود که حالا پس از سه سال از سوی یک مقام رسمی وزارت نفت اعلام میشود؛ سالهایی که با حذف کارت سوخت میلیاردها دلار به کشور آسیب وارد شد.
گاهی جامهای که دیپلماتها اطو میزنند توسط قدرت بازدارندگی و عمل متقابل دوخته میشود؛ ارادهای که جمهوری اسلامی ایران طی یک ماه اخیر از خود نشان داده است امتیاز بزرگی برای دیپلماسی است که متأسفانه برخی جریانها، درک سطحی از آن دارند.
در اینگونه موارد صاحب محوله، صاحب کشتی و مشتری از این اقدام متضرر میشوند که میتوانند با شکایت از انگلستان، علاوه بر آزادسازی نفتکش و محموله غرامتهای قابل توجهی نیز دریافت کنند.