۰
۹
چالش هایی که هر روز بیشتر می شود

HSE؛ قربانی شلختگی ساختار شرکت نفت

پاک نژاد٬ کاردر و خلیلی - عصرنفت
پاک نژاد٬ کاردر و خلیلی - عصرنفت
ميزنفت/ تغییر ساختار شرکت ملی نفت طی چند ماه گذشته چندان مورد کنکاش قرار نگرفته است؛ ساختاری که شرکت های زیرمجموعه    NIOC را میان دو معاونت تولید و توسعه تقسیم کرده است و هرچه که در ته دیگ مانده است را به دو معاونت دیگر واگذار کرده است. میزان شلختگی و تعجیل های غیرقابل باور بحدی است که مدیریت HSE شرکت ملی نفت به زیر مجموعه معاونت عملیات غیرصنعتی کوچ داده شده است.

همین موضوع موجب بروز اعتراض هایی شده است و مدیریت HSE شرکت ملی نفت شکایت خود را به مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده است. همزمان با این وضعیت ٬بازرسی شرکت ملی نفت هم نسبت به قرار گرفتن در زیرمجموعه رضا خلیلی اعتراض کرده و استعفا کرد.

تقسیم مدیریت ها بین معاونت ها همچنان چالش ساز شده است و در این میان مدیریت های زیرمجموعه معاونت عملیات غیرصنعتی بیشترین شکایت را دارند؛ اینکه اختلافات تا چه حد کارشناسی است یا خیر را مدیران شرکت ملی نفت باید پاسخگو باشند ولی با هیچ معیار و خط کشی نمی توان HSE را زیرمجموعه این معاونت قرار داد.

معاونت عملیات غیرصنعتی برگرفته از وظایف شرکت ملی نفت در زمان کنسرسیوم است که امور رفاهی و خدماتی را برعهده داشت و تقریبا به سایر بخش ها ارائه خدمت می کرد. اینکه چرا مدیریت HSE به عنوان یک عملیات غیرصنعتی قرار گرفته است سوالی است که تا به امروز هیچ پاسخی برای آن یافت نشد است.

وزارت نفت و به تبع آن شرکت ملی نفت بر اهمیت HSE تاکید دارند ولی در عمل موجب تضعیف این مهم شده است و HSE را از از توسعه و تولید جدا کرده است که قطعا برای صنعت نفت دردسر ساز خواهد بود و گران تمام خواهد شد. سوال اساسی این است که مدیریت HSE چه سنخیتی با عملیات غیرصنعتی دارد و این معاونت چه تصمیمی می تواند در این حوزه اتخاذ کند؟

برخی کارشناسان می گویند بهتر بود این مدیریت باتوجه به اهمیت جایگاه آن و حساسیتش زیرنظر مدیرعامل شرکت ملی نفت اداره می شد و نه آنکه با قرار گرفتن در کم اعتبارترین اما مهم ترین معاونت در  این روزهای شرکت ملی نفت٬ کاملا تشریفاتی باشد. با توجه به اینکه معاونت های فعلی NIOC به امپراطوری های کوچکی در دل شرکت ملی نفت تبدیل شده اند و برای توسعه قلمرو خود به رقابت با یکدیگر پرداخته اند قطعا هیچ روی خوشی به معاونت عملیات غیرصنعتی نشان داده نمی شود.

اینجا همان نقطه ای است که به ضرر ایمنی تمام خواهد شد و بی توجهی به HSE به اوج خود می رسد. قرار گرفتن این مدیریت مهم در زیر مجموعه معاونتی غیرفنی نشان می دهد وزارت نفت برخلاف رویکرد خود در افزایش ایمنی و استانداردهای محیط زیستی٬ گام بر می دارد و بی تفاوت نسبت به پیشنهادات تنها به فکر تجمیع مدیریت های رها شده در دل یکی از معاونت هاست.

وزیرنفت و دیگر مدیران وزارت نفت پس از وقوع انفجارها و حوادث صنعت پتروشیمی مهم ترین دلیل این اتفاقات را خصوصی سازی های افسار گسیخته و جدا شدن HSE از بخش مدیریتی شرکتها دانسته بودند ولی با رویکرد فعلی در شرکت ملی نفت باید نگران بود.

مدل مديريتي HSE شركت ملی نفت برگرفته از مدل انجمن بين المللي توليد كنندگان نفت و گاز OGP است كه اولين بند اين مدل به تعهد مديريت ارشد leadership commitment در حوزه HSE استناد مي كند كه اين بند الزام آور با رويكرد جديد معاونت سنخيت ندارد. به بيان ساده تر شركت ملي نفت در صورتيكه براي تعامل و مشاركت با شركت هاي بين المللي نياز به ارائه گواهينامه و مدل هاي مديريتي ازقبيل ايزو و Ohsas18001 داشته باشد در اولين مميزي مدل هاي مديريتي قطعا عدم انطباق جدي دريافت مي كند.

در زمان حاضر كه شعار E&P از تريبون هاي مديريتي و معاونتي بلند شده است ، شايسته است قبل از تغييرات ساختاري عجولانه حداقل از مدل هاي مديريتي شركت هاي E&P الگو برداري مي كرديم و اين خطاي سليقه اي را با الگو هاي شركت هاي بزرگ مقایسه مي كرديم . از شركت ملي نفت با سابقه بيش از ١٠٠ سال در توليد نفت و مديريت بزرگترين شركت نفتي جهان انتظار نمي رود تا حتي از كشور عراق و اذربايجان كه با بهره گيري از مدل هاي مديريتي HSE در حال رشد علمي در اين حوزه هستند عقب بماند و يا بازگشت به عقب داشته باشد.
 
هویداست خطايي فاحش آنهم بدون در نظر گرفتن عواقب آن قطعا جاي  هشدار دارد و جالب است كه ساير وزارت خانه هايي كه شاید 8 سال بعد از وزارت نفت٬ چارت HSE را در سازمان خود ايجاد كرده اند - مثل وزارت صنايع و نيرو-  با مروري ساده بر مدل هاي مديريتي درك كرده اند كه مديريت HSE مي بايست مستقيما زير نظر بالاترين مقام مسئول سا زمان باشند.
 
چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۵۷
کد مطلب: 15918
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
بنظر کارشناسان عصر نفت به خوبی با موشکافی به اهمیت HSE در برحه کنونی پرداخته اند. این تصمیم عجولانه مشخصا از نبود دانش فنی و ضعف فرهنگ HSE در مدیران اصلی خبر می دهد که مسلما در مواجه های آتی با شرکت های بین المللی اولین شاخصه ارزیابی خود و شرکت خود را شاخص های HSE خواهند دید و با همین شاخص محک خواهند خورد. واقعا این مدل نامفهوم و چارت سازمانی غیر تخصص در شرکت نقت چرا و با چه دلیلی بدون عارضه یابی تصویب شد؟ اصلا در تنظیم و چیدمان این چارت آیا ارزیابی ریسک در خوصوص Change management صورت پذیرفت؟ آیا سیستم های مدیریت روز بین المللی که مکررا بابت هر تغییری در سازمان ارزیابی ریسک و بررسی نتایج را توصیه می کنند اصلا برای این تغییر مهم در دستور کار قرار گرفت؟ صلاحیت و کفایت معاونت جدید در حوزه HSE چیست ؟ آیا معاونین محترم با ابتدایی ترین واژه های HSE و مدیریت مخاطرات و مدیریت شرایط اضطراری و Emergency response آشنا هستند؟ آیا معاونین محترم در بانک اطلاعاتی خود اصلا شماره های اضطراری سازمان و نحوه مدیریت مخاطرات وحوادث را محفوظ کرده اند؟ آیا این تصمصم گیران آتیه ساز اصولا جان و مال و اعتبار و اموال و شهرت سازمان را درک کرده و از ریسک تصمص خود برای تغییر سازمانی بر خلاف همه الگو های بین المللی آگاه هستند. امیدوارم مدیران HSE شرکت های بین المللی فعلا در سکوت خبری این مهم را درک نکرده باشند و این امر کماکان زیر خاکستر بماند تا سریعا این خطای فاحش تغییر یابد.
رضا
Iran, Islamic Republic of
تحلیل جالبی ارایه شده بدنیست بدانید درصدور حکم این معاونت بقدری شتابزده عمل شده بود که آقای معاون را با پیشوند دکتر خلیلی ؟؟؟ خطاب نموده درحالیکه تلفظ کامل وتشریح معنای hse را این جناب دکتر ؟؟؟نمیداند ایشون تقصیر ندارند وقتی آقای وزیر مدیرعامل شرکت نفت را با لیسانس حسابداری بر می گزیند معاونیین این مدیرعامل بهترازاین نمیشود یادی کنیم از تصمیم مهندس جوادی سمت مدیریت خدمات که آنزمان آقای دکتر؟؟؟خلیلی با لابی مجلسیها بدست آورده بود را به معاون مدیر منابع انسانی درخدمات تغییر داد درکمال تعجب شاغل این سمت یکشبه به عرش میرود ومیشود معاون مدیرعامل خوب رییس بازرسی حق دارد استعفا بدهد خیر ببینه صدای hse درآمده آخه
علی حسین
Iran, Islamic Republic of
سلام اقای خلیلی در مدیریت خدمات پشتیبانی نتوانست کارنامه خوبی ارایه دهد فقط بدلیل ارادت به وزیر و خوش رقصی توانست صاحب این سمت شود واقعا از وزیر بادریات نفت بعید بود چنین انتصابی ولقعا برات کارکنان خدوم صنعت نفت متاسفم
محمد
Iran, Islamic Republic of
این کار گویای این است که متاسفانه مدیران ارشد نفت هنوز هم با گذشت چندین سال از استقرار hse شناختی از آن نداشته و اهمیت آن را درک نکرده اند کاش حداقل کمی نگاهی به شرکتهای موفق نفتی دنیا می انداختند و موقیعت و جایگاه hse را درک می کردند
احمد
Iran, Islamic Republic of
اقای عصرنفت مدتی بود که دیگر خبر نمی زدید و بقول همکارا ن حتما با شما هم بخصوص در نفت و گازپارس وشرکت متن معامله کردند اما اقایان بدانند ما هیچ وقت این ظلمها را فراموش نمیکنیم . وقطعا نام پاکنژاد ومدیران جدید که نفت را به بیچارگی کشیدند در اذهان باقی وحتما روزی تلافی میکنیم که انروز نزدیک است .
خرم
Iran, Islamic Republic of
یکی بود یکی نبود غیر از کاردور /پاکنژاد/خلیلی/منوچهری توی نفت برای بیچارگی کسی دیگری نبود
علی
Iran, Islamic Republic of
واقعاً چه انتظاری دارید دوستان از یک مهندس عمران و زیردستانش؟؟؟ واقعاً چه انتظاری دارید از پروفسوری که HSE را به "سلام" تغیر نام میدهد و عواقبش میشود اینهمه آتش سوزی
رضائی
Iran, Islamic Republic of
سلام دوستان
متاسفانه این اتفاق در شرایطی رخ داده که شرکتهای خصوصی را به اهمیت ندادن به اچ اس ای متهم می کنند .
مطمئن باشید نتایج این تصمیم بسیار اسف ناک خواهد بود و در اینده با مشکلات حادتر از امروز را شاهد خواهیم بود.
اقایان هر روز با شرکتهای بین المللی mou و hou .... امضا می کنند لااقل به شرکتهای فوق نظری بیاندازند و از آنها الگو برداری کنند.
از محاسن قرار دادهای جدید انتقال دانش به شرکتهای ایرانی گفته می شود.
لااقل دانش ساختار دهی و سازماندهی را از این شرکتها یاد بگیرید.
اشکان
Iran, Islamic Republic of
به نظر بنده یکی از مهمترین و بهترین تصمیم های وزارت نفت بوجود آوردن شاختار جدید میباشد،در چند سال اخیر توجهی به نیروی انسانی و مشکلات و خواسته های آنها نشده بود،ولی برای بنده روشن است با روی کار آمدن یک فرد دلسوز به این مشکلات رسیدگی خواهد شد،که امروز با این زمان اندک کارهای بزرگی در خصوص بازنشتگان و نیروهای قراردادی انجام شده و یا در حال انجام است،بدون شک دکتر خلیلی از مدیرانی هستند که نفت به خود میبالد که چنین فرزندانی دارد