۰
5 عاملی که قیمت نفت را کاهش می دهد

دوئل نفت ایران با بازارهای جهانی

عوامل منفی که قیمت نفت را طی ماه های اخیر کاهش داده اند هنوز بر بازار انرژی تسلط دارند و این در شرایطی است که بازار نفت با مازاد 2 میلیون بشکه در روز روبرو است.
بازار نفت - میز نفت
بازار نفت - میز نفت

افزایش مجدد قیمت نفت نسبت به افت شدید در تابستان ظاهرا نشانگر دور شدن بازار انرژی از قیمتهای پایین است ولی برخی استراتژیست ها بر این باورند که لرزش ها در بازار نفت هنوز به پایان نرسیده است.

ادوارد مورس تحلیلگر بازارهای بین المللی از موسسه سیتی گروپ تاکید کرد: من کاملا مطمئن هستم که به زودی با قیمت های پایین تری برای نفت روبرو خواهیم شد.

استراتژیست ها تاکید کردند: عوامل منفی که قیمت نفت را طی ماه های اخیر کاهش داده اند هنوز بر بازار انرژی تسلط دارند و این در شرایطی است که بازار نفت با مازاد 2 میلیون بشکه در روز روبرو است.

یکی از مهمترین علل کاهش احتمالی قیمت نفت طی ماه های آینده، افزایش تولید و عرضه از سوی ایران است.
تابستان گذشته یعنی اواخر اوت قیمت هر بشکه نفت سبک وست تگزاس اینترمدیت به کمتر از 38 دلار رسید ولی قیمت نفت بار دیگر 9 اکتبر به 50 دلار افزایش یافت. از آن زمان تاکنون قیمت هر بشکه نفت به بالاتر از 40 دلار رسیده است. قیمت نفت برنت دریای شمال نیز از 42 دلار در ماه اوت به طور موقت به 54 دلار در ماه اکتبر رسید.

جان کلیداف تحلیلگر انرژی در این باره گفت: نگرانی های ژئوپلیتیک به خصوص دخالت نظامی روسیه در سوریه تاثیر زیادی بر افزایش قیمت نفت البته به صورت موقتی داشته ولی نیروهای ساختاری بازار هرگز تغییر نکرده است. تولید نفت هنوز در سراسر جهان بالا است و مازاد عرضه بدتر شده است.


1- ایران به عنوان کاتالیزور
تولیدکنندگان بزرگ در حال تولید در سطح بالایی هستند و تقاضا با کاهش روبرو شده است. تولیدکنندگان شیل آمریکا نیز مقاومت بیشتری از خود نشان داده اند و آمریکا هنوز 9 میلیون بشکه نفت در روز تولید می کند.
با لغو تحریمهای ایران از سوی قدرت های جهانی میزان عرضه و صادرات نفت این کشور افزایش خواهد یافت. یک مقام ایرانی گفته است که با لغو تحریمها ، خریداران نفت ایران در اروپا و آسیا حاضرند تا 500 هزار بشکه در روز تولید بیشتر نفت ایران را خریداری کنند.

مایکل کوهن تحلیلگر ارشد انرژی در موسسه بارکلیز تاکید کرد: اگر ایران نفت بیشتری را در بازار عرضه کند، این مساله قطعا بر قیمت تاثیرگذار خواهد بود. عربستان سعودی نیز در این حالت حاضر نیست سهم خود در بازار اروپا را از دست بدهد.

میزان تولید نفت ایران از 4.2 میلیون بشکه در روز به کمتر از 2.8 میلیون بشکه کاهش یافته است. وی افزود: ایرانی ها می خواهند در نخستین لحظات لغو تحریمهای بین المللی، نفت بیشتری را صادر کنند. این آغاز بازگشت ایران به بازار خواهد بود و بی شک موجب افت قیمت نفت خواهد شد.
ایران حدود 40 میلیون بشکه نفت به صورت شناور در نفتکش ها دارد.


2- افزایش ذخایر انرژی
عامل دوم برای کاهش بیشتر قیمت نفت این است که ذخایر راهبردی انرژی آمریکا رو به افزایش است. هفته گذشته میزان ذخایر راهبردی انرژی آمریکا بیش از 8 میلیون بشکه افزایش داشته است.

آغاز فصل تعمیر و نگهداری پالایشگاه های آمریکا نیز موجب کاهش تقاضا و افزایش ذخایر نفتی خواهد شد. ظرفیت پالایشگاهی جهان نیز رو به افزایش بوده است. به عنوان مثال عربستان سعودی در ماه اوت نفت خام کمتری صادر کرده ولی در عوض فرآورده های نفتی بیشتری صادر نموده است.

آمریکا نیز میزان صادرات فرآورده های نفتی خود را به بیش از 2 میلیون بشکه در روز افزایش داده است.


3- تولید شیل نفت آمریکا
عامل سوم برای کاهش قیمت نفت، مقاومت تولیدکنندگان شیل در آمریکا است. عربستان و اوپک پاییز گذشته قول دادند تا تولید نفت را افزایش دهند تا سهم خود را در بازار حفظ کرده و این عامل موجب کاهش تولید کشورهای غیر عضو از جمله آمریکا شود. ولی تولید نفت شیل در آمریکا علی رغم کاهش قیمت جهانی، با کاهش روبرو نشده است.

برخی تحلیلگران پیش از این اعلام کرده بودند که با کاهش قیمت جهانی نفت، برخی شرکتهای آمریکایی فعال در تولید شیل نفت، از بازار خارج خواهند شد ولی این تصور تاکنون درست نبوده است.


4- تولید کنندگان بزرگ همچنان به تولید ادامه می دهند
روسیه و عربستان به عنوان تولیدکنندگان بزرگ نفت همچنان به تولید ادامه می دهند و حاضر نیستند تولید خود را کاهش دهند چرا که نگران از دست دادن سهم در بازار هستند. نشست دسامبر اوپک نیز در شرایطی برگزار خواهد شد که کمتر کارشناس و تحلیلگری بر این باور است که اوپک سیاست تولید خود را تغییر دهد.


5- تقاضای جهانی
مازاد عرضه نفت در شرایطی بر قیمت تاثیرگذار بوده است که تقاضا از سوی کشورهای نوظهور و چین با کاهش شدیدی روبرو شده است. رشد اقتصادی چین در سه ماه سوم امسال به 6.9 درصد رسیده که این پایین ترین رقم از سال 2009 میلادی بوده است.

بانک جهانی پیش بینی کرده است که قیمت نفت طی سال آینده نیز پایین خواهد بود. بانک جهانی پیش بینی کرده است که میانگین قیمت هر بشکه نفت امسال به کمتر از 52 دلار خواهد رسید و این رقم سال آینده نیز به کمتر از 
 
سه شنبه ۵ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۵۴
کد مطلب: 9901
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *