۰
گزارش IMF از یک خطر بزرگ در شبه جزیره

عربستان در حوالی ورشکستگی

افزایش سریع قیمت نفت از سال 2003 میلادی وضعیت مالی عربستان را تقویت کرد. بزرگترین صادر کننده نفت جهان در سال 2012 میلادی با مازاد بودجه معادل 12 درصد تولید ناخالص داخلی روبرو شده است ولی این رقم 2 سال بعد به کسری بودجه معادل 3.4 درصد تولید ناخالص داخلی تبدیل شده است.
شاهزاده های عربستان - میز نفت
شاهزاده های عربستان - میز نفت
به گزارش ميزنفت، پس از گزارش صندوق بین المللی پول درباره کسری بودجه عربستان این نهاد بین المللی در تازه ترین گزارش خود به بررسی تاثیرات منفی ادامه روند نزولی قیمت نفت بر بودجه کشورهای صادر کننده نفت به خصوص عربستان سعودی پرداخته است.

گزارش صندوق بین المللی پول نشان می دهد که در 3 سال گذشته مازاد بودجه عربستان به کسری بودجه معادل 20 درصد تولید ناخالص داخلی تغییر کرده و علت اصلی این مساله افت شدید قیمت جهانی نفت بوده است. میزان کسری بودجه عربستان معادل دو برابر کسری بودجه آمریکا و انگلیس در دوره بحران مالی و اقتصادی 2008 و 2009 میلادی بوده است.

سایر صادر کنندگان بزرگ نفت جهان یعنی روسیه، لیبی، ونزوئلا، کویت، قطر، امارات متحده عربی ، عمان و آنگولا نیز از تبعات منفی کاهش شدید قیمت جهانی نفت در امان نبوده اند. قیمت جهانی هر بشکه نفت از 130 دلار در سال 2012 میلادی به حدود 53 دلار کاهش یافته است.

چندی پیش بود که توصیه صندوق بین المللی پول به دولت های خلیج فارس اوضاع را کمی نگران کننده کرد.

این گزارش افزود: کشورهایی که دارای ذخایر غنی منابع طبیعی هستند طی سال های دهه 2000 میلادی از افزایش قیمت نفت سود بردند و قیمت نفت در این مدت به رکوردهای تاریخی خود رسید. این مساله موجب رشد و رونق نسبی کشورهای در حال توسعه ای شد که منابع غنی نفتی در اختیار داشتند و افزایش قیمت جهانی انرژی موجب شد تا این کشورها با مازاد بودجه روبرو شوند. این مساله فرصت خوبی را برای این کشورها به وجود آورد تا از این منابع مالی برای توسعه زیر ساختهای اقتصادی استفاده کنند.

گزارش صندوق بین المللی پول حاکی است افزایش سریع قیمت نفت از سال 2003 میلادی وضعیت مالی عربستان را تقویت کرد. بزرگترین صادر کننده نفت جهان در سال 2012 میلادی با مازاد بودجه معادل 12 درصد تولید ناخالص داخلی روبرو شده است ولی این رقم 2 سال بعد به کسری بودجه معادل 3.4 درصد تولید ناخالص داخلی تبدیل شده است.

پیش بینی می شود کسری بودجه عربستان سعودی امسال به بیش از 21.6 درصد تولید ناخالص داخلی برسد و این رقم تا 5 سال آینده نیز به طور میانگین به 14 درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید.

سایر کشورها نیز وضعیت مشابهی دارند. مازاد بودجه کویت در سال 2012 میلادی به بیش از 34.7 درصد تولید ناخالص داخلی رسید ولی این رقم در سال 2016 میلادی به کمتر از 0.1 درصد تولید ناخالص داخلی می رسد.

مازاد بودجه آنگولا نیز از 8.7 درصد تولید ناخالص داخلی در سال 2011 میلادی به کسری بودجه 6.4 درصدی در 3 سال بعد تبدیل شده است. ولی بدترین وضعیت مربوط به لیبی است جایی که کاهش شدید قیمت نفت همراه با افت شدید تولید فشار زیادی را بر اقتصاد این کشور وارد کرده است.
لیبی که در سال 2011 میلادی با مازاد بودجه معادل 11.6 درصد تولید ناخالص داخلی روبرو بوده امسال با کسری بودجه معادل 79.1 درصد تولید ناحالص داخلی روبرو خواهد شد.

افت شدید قیمت نفت موجب خواهد شد تا کشورهای صادر کننده نفت در برابر شوک های اقتصاد جهانی، آسیب پذیرتر از گذشته شوند. ابراهیم العساف وزیر دارایی عربستان سعودی ماه گذشته تاکید کرد که ریاض در واکنش به کاهش قیمت جهانی نفت هزینه های خود را کاهش خواهد داد. کسری بودجه عربستان سعودی به بیش از 120 میلیارد دلار رسیده است.

عربستان برای برقراری تعادل در بودجه خود به قیمت نفت 100 دلاری برای هر بشکه نیاز دارد. مقام های سعودی به این نتیجه رسیده اند که با توجه به کاهش قیمت جهانی نفت دیگر مانند گذشته نمی توانند به ریخت و پاش های خود ادامه دهند.
يکشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۲۷
کد مطلب: 9577
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *